Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας
Βαλτετσίου 37, 106 81
Αθήνα
ΤΗΛ. 2103300751(απευθείας γραμμή για χρήστες ουσιών)
Συμβουλευτικό Κέντρο Ραφήνας
25ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος
109 09 Διασταύρωση Ραφήνας
ΤΗΛ: 22940 79900
Αρχική σελίδα / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Σας προσκαλούμε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, στις 12:00 το μεσημέρι στη διαμαρτυρία του ΚΕΘΕΑ έξω από το Υπουργείο Υγείας.  Μέλη, γονείς, εργαζόμενοι και φίλοι του ΚΕΘΕΑ ενώνουμε τις φωνές μας σε δυνατή κραυγή:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΘΕΑ!

Όλοι μαζί  στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς τον Υπουργό Υγείας, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και ζητάμε:

  • την άμεση ανάκληση της αυταρχικής ΠΝΠ με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ
  • τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης , που βασίζεται στην εσωτερική δημοκρατία και σε συλλογικές διαδικασίες
  • την ενίσχυση των δωρεάν δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης.
  • την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για μια εθνική στρατηγική με σεβασμό στα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων.

Η κραυγή διαμαρτυρίας του ΚΕΘΕΑ θα ακουστεί την ίδια μέρα και ώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπου υπάρχουν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

Μαζί μας την Τετάρτη φορείς και συλλογικότητες από τον χώρο της απεξάρτησης και της κοινωνικής φροντίδας.

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση "χτυπά" το ΚΕΘΕΑ και την απεξάρτηση χιλιάδων εξαρτημένων

 

 

Εν μια νυκτί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος επί 37 χρόνια βρίσκεται στον πυρήνα της υποδειγματικής λειτουργίας του. Αντισυνταγματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επεμβαίνει στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που υπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. Η Πράξη υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ, αφού συγχρόνως καταργεί την αποστολή του, τον σκοπό του και τη δυνατότητά του για ίδρυση νέων μονάδων!


Η «εκσυγχρονιστική» παρέμβαση της κυβέρνησης αποσκοπεί στην αντικατάσταση του αιρετού και άμισθου διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με ένα συμβούλιο έμμισθων διορισμένων ημετέρων. Αποβλέπει στη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού οργανισμού, η λειτουργία του οποίου θα διαταράσσεται με κάθε κυβερνητική αλλαγή και ο οποίος θα είναι ευάλωτος σε πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις.


Με αυταρχισμό καταλύει ένα καινοτόμο για την Ελλάδα και δοκιμασμένο στην πράξη οργανωτικό και διοικητικό σχήμα που δίνει φωνή και δικαίωμα αυθεντικής έκφρασης σε όλους όσους αφορά η υπόθεση της απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης: στους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, στους γονείς τους, στους εργαζόμενους και
στους εθελοντές. Αυτοί είναι που αποτελούν τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ η οποία εκλέγει τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, θέσεις στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν υπηρετήσει δεκάδες εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας από όλο το πολιτικό φάσμα και διαφορετικά πεδία της δημόσιας ζωής.


Η επίκληση «της αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης» από πλευράς της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον αστεία, γιατί είναι γνωστό σε όλον τον πολιτικό κόσμο και στην ελληνική κοινωνία ότι: Το ΚΕΘΕΑ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα
ποτέ δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες», δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα. Είναι ο πρώτος δημόσιος ελληνικός οργανισμός στον τομέα της υγείας - κοινωνικής φροντίδας που καθιέρωσε από το 1995 τον κατ¶ έτος δημόσιο απολογισμό. Ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, διαθέτει διπλογραφικό σύστημα και εσωτερικό έλεγχο, ενώ η πολύ καλή του επίδοση στον τομέα αυτόν επιβεβαιώθηκε και από τον πρόσφατο έλεγχο που διενήργησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επιπλέον, το ΚΕΘΕΑ υποβάλλει κατ¶ έτος Σχέδιο Δράσης, Προϋπολογισμό και Απολογισμό στο Υπουργείο Υγείας, υπό την εποπτεία του οποίου τελεί.


Εντελώς αναίτια, με παντελή απουσία τεκμηρίωσης και χωρίς προειδοποίηση και διάλογο, η κυβέρνηση τινάζει στον αέρα την ομαλή λειτουργία του ΚΕΘΕΑ. Υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και στρέφεται ενάντια σε μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες που μέσα από το ΚΕΘΕΑ βρίσκει τον δρόμο της επανένταξης στην ελληνική κοινωνία.

 

ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΕΘΕΑ

 

 

 

---------------------------------------

ΚΕΘΕΑ Το στίγμα μας είναι η ένταξη
O εξαρτημένος είναι κάποιος που ξέρουμε, ένας συγγενής, ένας φίλος , ένας γείτονας.
Ο κοινωνικός στιγματισμός κρατάει τον ίδιο και την οικογένειά του μακριά από τη θεραπεία και εμποδίζει την επανένταξή του στην Κοινωνία.
Ας μην αφήνουμε το στίγμα να γίνεται πιο δυνατό από την εξάρτησηΤο σύνθημα του ΚΕΘΕΑ για την παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών έδωσε στην ομάδα άρθρου το έναυσμα να δώσει το στίγμα της για το θέμα της χρήσης και της επανένταξης.
Στην αρχαία Ελλάδα σημάδευαν τους δούλους για να καταστήσουν σαφή την υποδεέστερη θέση τους στην κοινωνική διαστρωμάτωση. Στο Μεσαίωνα στιγμάτιζαν με πυρακτωμένο σίδερο τους εγκληματίες, τους «παρεκκλίνοντες» γενικότερα, ως σημάδι διαπόμπευσης, ώστε να γίνει ευδιάκριτη η «μιαρή» συμπεριφορά τους. Από εκεί έχει προέλθει η σημερινή έννοια του κοινωνικού στίγματος, των δυσμενών διακρίσεων και του αποκλεισμού που συνεπάγεται από το «υγιές» κοινωνικό σύνολο των «διαφορετικών» ατόμων και των κοινωνικών ομάδων, στις οποίες ανήκουν και οι νυν και πρώην χρήστες ναρκωτικών.

Στίγμα όμως είναι και όταν κάποιος δηλώνει τη θέση του ή τοποθετείται σε κάποιο ζήτημα ή θέμα περιγράφοντας την άποψή του «δίνοντας το στίγμα του».
Το ΚΕΘΕΑ εκπέμπει το στίγμα του και αντιτίθεται στο κοινωνικό αποκλεισμό δίνοντας στον χρήστη την ευκαιρία και τα μέσα για να πάρει την ευθύνη της ζωής του στα χέρια του. Ο χρήστης με τη βοήθεια του προγράμματος παίρνει θέση απέναντι στις εξαρτήσεις δίνοντας το δικό του στίγμα, μέσω της προσπάθειας ένταξης ξανά στην κοινωνία. Αυτό το πετυχαίνει μέσα από ένα ασφαλές πλαίσιο  που του δίνεται η ευκαιρία να ξαναβρεί τις χαμένες του αξίες που θα τον βοηθήσουν στην ένταξή του.

Το “μαγικό“ που συμβαίνει εδώ στο ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είναι το εξής: άνθρωποι που πίστευαν ότι ζουν σε μια κατάσταση παγιωμένη και μη αναστρέψιμη, έδωσαν μια ευκαιρία στον εαυτό τους και πίστεψαν στην αλλαγή.
Συγκέντρωσαν τα αποθέματα δύναμης και αποφασιστικότητας που τους είχαν απομείνει και θέλησαν να αλλάξουν τη ζωή τους, ξεκινώντας από το σήμερα χωρίς αναβλητικότητα. Αποφάσισαν να ξεφύγουν από την μεμψιμοιρία, τον ξεπεσμό και την παθητική στάση ζωής και να ανακτήσουν τις αξίες, τα όνειρα για το μέλλον και τη δυναμική αντιμετώπισή της.

Αυτό το πέτυχαν καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τον εαυτό τους με τον οποίο πρέπει να συγκρουστούν συχνά. Διότι, ο στόχος δεν είναι μόνο η Ιθάκη/προορισμός αλλά και το ταξίδι. Στόχος είναι να αγαπήσει ο πρώην χρήστης και να σεβαστεί τον εαυτό του και κυρίως να τον γνωρίσει. Με αφορμή το πρόβλημα της εξάρτησης μπορεί να φτάσει σε υψηλά επίπεδα αυτογνωσίας. Παρεμβαίνει στη ζωή του, αλλάζει τα κακώς κείμενα. Μαθαίνει να αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του, να εκφέρει γνώμη, να δημιουργεί σχέσεις ζωής, να είναι αληθινός και αληθινή, να ξαναθυμάται πώς να νιώθει… να αισθάνεται. Να βρίσκει νόημα. Και ίσως τελικά η διαδικασία της ένταξης σ¶έναν καθαρό τρόπο ζωής  να ξεκινάει από την πρώτη μέρα στην Κοινότητα.
Χωρίς να έχουμε καταλήξει στο ερώτημα που αναδύεται για το αν η χρήση ευθύνεται για την περιθωριοποίηση ή η περιθωριοποίηση για τη χρήση θα αναγνωρίσουμε ευθύνες και στις δύο πλευρές.
Σίγουρα όμως θα συμφωνήσουμε ότι η κοινωνία σταδιακά απορρίπτει από τους κόλπους της αυτούς τους ανθρώπους από φόβο να μη διαταραχτεί η εύρυθμη λειτουργία της. Το στίγμα που συνοδεύει τους ανθρώπους στη χρήση λειτουργεί πολλές φορές αποθαρρυντικά. Η ίδια η κοινωνία τον προδικάζει σ¶έναν δρόμο χωρίς επιλογές, γεμάτο δυστυχία και παραβατικότητα. Η ταμπέλα αυτή του στερεί τη δύναμη να βρει το κουράγιο ν¶αναζητήσει βοήθεια και να δει το μέλλον θετικά και αισιόδοξα. Στην ουσία η κοινή αντίληψη που υπάρχει καθρεφτίζει στο χρήστη την απόκλιση και παρεκτροπή του από το πρότυπο αξιακό σύστημα και ο ίδιος με τις πράξεις του επιβεβαιώνει την αντίληψη αυτή. Το αποτέλεσμα είναι η θεραπεία και η επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο να φαντάζουν ουτοπία.
Ο δρόμος της επανένταξης και της απεξάρτησης είναι δύσβατος, ωστόσο έχει μεγάλη αξία και τα οφέλη που αποκομίζει κανείς είναι τεράστια. Οι δυσκολίες αν μπορούν να αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να γίνουν εφόδια και εχέγγυα για μια καθαρή ζωή χωρίς εξαρτήσεις και εκπτώσεις στις αξίες. Εμείς  που βιώσαμε τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις δυσκολίες του θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και ότι μπορούμε να περάσουμε στην αντίπερα όχθη που είναι η ένταξη ξανά στην κοινωνία με αξίες και θέληση για ζωή. Αυτό το είναι το στίγμα μας και το εκπέμπουμε καθημερινά.

Ομάδα ¶ρθρου Εναλλακτικής Κοινότητας ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
* Η Ομάδα ¶ρθρου αποτελείται από μέλη της Κοινότητας και κάθε εβδομάδα αποτυπώνουν  στο χαρτί σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα.

 

 

------------------------------------------------------------------

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   

Θέμα: Εκδήλωση τουΣυμβουλευτικού ΚέντρουΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην Ραφήνα,

με αφορμή την Διεθνή Ημέρα της οικογένειας 

 

 

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα οικογένειας το Συμβουλευτικό Κέντρο Ραφήνας ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πραγματοποίησε  εκδήλωση ανοιχτή στο ευρύ κοινό, η οποία έλαβε χώρα την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 στον χώρο του κέντρου (ξύλινος οικίσκος, 25ο χλμ Λεωφόρος Μαραθώνος). 

Μεταξύ 18:30-21:00  το Συμβουλευτικό Κέντρο υποδέχτηκε κατοίκους όλων των δήμων της Ανατολικής Αττικής, με στόχο την ενημέρωση τους για τις δράσεις πρόληψης και συμβουλευτικής του Κέντρου στον  τομέα των εξαρτήσεων. Με την παρουσία του μας τίμησε και ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Βασίλης Πιστικίδης.

 

Για ακόμη μια φορά σας ευχαριστούμε όλους για το ενδιαφέρον και τη στήριξη σας.

 

_________________________________________________________________

Η ομάδα κατασκευής παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Εναλλακτικής Κοινότητας Παρέμβαση, προχώρησε στην κατασκευή δύο νέων μουσικών οργάνων,

το ηπειρώτικο ντέφι και το τύμπανο του ωκεανού.

Για περισσότερες πληροφορίες για την κατασκευή μουσικών οργάνων βλ. ενότητα Εργαστήρια/Δράσεις

______________________________________________________________________

25 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

Κάντε κλικ εδώ και κατεβάστε το χρονολόγιο μας. 

 

_________________________________________________________________________

 

ΧΟΡΗΓΙΕΣ 2014

Είναι σημαντικό για τα μέλη αλλά και τους φίλους του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ   να γνωρίζουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που η ευγενική προσφορά τους όπως αυτή εκφράζεται  μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρουν για εκπαίδευση-κατάρτιση, επαγγελματική συμβουλευτική και προώθηση στην αγορά εργασίας καθώς και για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, παρέχει στα μέλη του Προγράμματος τα απαραίτητα εφόδια για ομαλή κοινωνική επανένταξη, αποτελεί ένδειξη της ευαισθητοποίησης στο θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών ουσιών αλλά και σημαντική πράξη συμπαράστασης και βοήθειας στο έργο μας. Επιπλέον, η έμπρακτη αυτή απόδειξη της ευαισθησίας τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες, μας γεμίζει αισιοδοξία και δύναμη για την συνέχιση του έργου μας.  
Ειδικότερα, τη προσπάθεια των μελών του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  για ένταξη επί ίσοις όροις στην αγορά εργασίας καθώς και  για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, υποστήριξαν-αλλά και εξακολουθούν να στηρίζουν- με την ευγενική προσφορά τους οι κάτωθι, ανά τομέα ενδιαφέροντος:


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
•    Ο Όμιλος σπουδών PANSIK Scuola di Moda στο αντικείμενο Δημιουργοί μόδας.
•    Το Κέντρο Επιμόρφωσης Ενηλίκων Future Business School στο τομέα Γραμματέας Διοίκησης
•    Το  ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ,  στο τομέα της Γραφιστικής
•    ALBA Graduate Business School σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, MSc in Shipping Management
•    MEDITERRANEAN COLLEGE στο πρόγραμμα HND in COUNCELLING AND PSYCHOLOGY
•    IIEK PRAXIS, στο τομέα της Αισθητικής καθώς και σε εκείνον του Ειδικού Μαγειρικής Τέχνης
•    Ε.Ε.Σ Νίκος Αμάραντος, στο πρόγραμμα Γενικής Κομμωτικής
•    ZER FAM, στο τομέα Σχεδιαστής μόδας-Μοντελίστ-Πατρονίστ
•    Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, στα σεμινάρια βραχείας διάρκειας

ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
 Το kariera.gr είναι το ηγετικό on-line recruitment site στην Ελλάδα. Τη χρονιά αυτή πραγματοποίησε δωρεάν σεμινάρια στα μέλη του Προγράμματος και το προσωπικό και έδωσε το προβάδισμα στα μέλη της Επανένταξης να παρακολουθούν τα εργαστήρια τεχνικών αναζήτησης εργασίας.
To skywalker.gr βγήκε στον αέρα το Μάιο του 1999, ξεκινώντας στην ελληνική αγορά την εποχή των ιστοσελίδων αναζήτησης εργασίας και φέρνοντας για πρώτη φορά ηλεκτρονικώς σε άμεση επικοινωνία εργοδότες και υποψήφιους. Στο ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ προσφέρει σεμινάρια επιχειρηματικότητας και αξιοποίησης του διαδικτύου για αναζήτηση εργασίας.

ΠΑΡΟΧΗ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ

•    Η Εθνική Πινακοθήκη με την  προσφορά σεμιναρίων τέχνης στα μέλη της Εναλλακτικής Κοινότητας
•    Το Μουσείο της Βραυρώνας, παρέχοντας ελεύθερη είσοδο στα μέλη και ξενάγηση στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας
•    Ελληνικό Φεστιβάλ, παρέχοντας ελεύθερη είσοδο στα μέλη σε παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
•    Το ΚΑΡΑΒΙ Σχοινιάς όπου φιλοξένησε τις καλοκαιρινές δράσεις της Κοινότητας
•    Τον Ιππικό Όμιλο Κορωπίου όπου υποδέχτηκε στους χώρους του μέλη  της Εναλλακτικής Κοινότητας με στόχο την ψυχαγωγία
•    Η σχολή καταδύσεων ALL SEASON's DIVING από τον κ. Νίκο Τζανουδάκη, στην αυτόνομη κατάδυση
•    Σχολή αλεξίπτωτου πλαγιάς Flyfreedom, για εκπαίδευση στο παραπέντε (αλεξίπτωτο πλαγιάς )
•    Detox Events εταιρία επικοινωνίας, που ειδικεύεται στο music - cultural marketing, παρέχοντας   δωρεάν προσκλήσεις συναυλιών στα μέλη
•    Ο  πολυχώρος Art Act area, παρέχοντας δωρεάν μαθήματα  Yoga και  Tai Chi.

 

 

---------------------------------------------------------

Πρόσληψη  Απεξαρτημένων  του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, μέσω προγράμματος Ενίσχυσης της Απασχόλησης για πρόσληψη ατόμων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες

 

Ειδικό τριετές Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών από τον ΟΑΕΔ, με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 2.300  ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (A.με.Α), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, μπορεί να επιδοτήσει και την πρόσληψη μελών του γραφείου διασύνδεσης του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 

Δικαιούχοι του προγράμματος:

Είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, Συνεταιρισμοί, Επαγγελματικά Σωματεία και Ενώσεις αυτών, Σωματεία, Αστικές Εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί (Ν.2716/17.5.1999), Κοινοπραξίες και γενικά Εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές, όπως υπολογίζεται κατ¶ έτος, για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, καθώς και στις ασφαλιστικές εισφορές,  εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επίσης, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται επιπλέον το ποσό που αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας, για τους μήνες που αυτά καταβάλλονται.

 

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για υποψήφιους μέσω του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: 210 3845029, κος Νίκος Ζαχαράκης

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ μπορείτε να επισκεφτείτε την σελίδα του ΟΑΕΔ:

http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=630&Itemid=764&lang=el

 

 

----------------------------------------------------

Το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ επισκέφθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών.

 

 

------------------------------------------

                                                                                    

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Από την κατασκευή μέχρι το χειροκρότημα

Ήχος και ρυθμός υπάρχει στο σύμπαν, ήχος και ρυθμός υπάρχει στην καρδιά μας κάπου εκεί ανάμεσα υπάρχει η μουσική.

Από την Ομάδα ¶ρθρου της Εναλλακτικής Κοινότητας ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ*

Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης πίστευαν, όχι μόνο στη μαγεία της μουσικής, αλλά επίσης και στις θεραπευτικές της ιδιότητες.
Μουσική και θεραπεία απεξάρτησης υπάρχει και στην Εναλλακτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, η οποία βρίσκεται σε έναν κατάφυτο χώρο 40 στρεμμάτων, Ραφήνα, στην οποία λειτουργούν, ανάμεσα σε άλλα, ομάδα κατασκευής μουσικών οργάνων και ομάδα κρουστών.
Η μουσική δρα καταλυτικά στη διαδικασία απεξάρτησης γιατί ο καθένας συμμετέχει ενεργά και ταυτόχρονα είναι και μέλος της ομάδας.
«Είναι κάτι διαφορετικό, μας έχει βοηθήσει να συνεργαζόμαστε και να λειτουργούμε ομαδικά» λένε μέλη από την ομάδα Μουσικών Οργάνων.

Η μουσική, γνωστή και ως απολλώνια τέχνη, παίρνει το όνομά της από τις εννέα Μούσες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Στην αρχαία Ελλάδα ο όρος εννοούσε την Ποίηση, το Μέλος, το Χορό ως μία αδιάσπαστη ενότητα τεχνών, η οποία καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα στο Θέατρο.
Η μουσική υπάρχει σε κάθε δυνατή περίσταση. Η μουσική ως τέχνη έρχεται να καλύψει την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει με τους ήχους τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ψυχικές του καταστάσεις. Αυτή την ανάγκη έκφρασης έχουμε και μεις, τα μέλη της Κοινότητας, όπου μέσα από τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες βρίσκουμε τρόπους να λειτουργούμε με ομαδικό πνεύμα και να κερδίζουμε την αυτοεκτίμησή μας. Γι¶αυτό δημιουργήθηκε και η δική μας ομάδα κρουστών, γνωστή και ως «Κρουστωδία».

Η ομάδα αποτελείται από δέκα μέλη και τον Κώστα Κωνσταντάτο, γνωστό συνθέτη και τραγουδιστή του μουσικού συγκροτήματος «Encardia», ο οποίος διδάσκει και επιμορφώνει εθελοντικά την ομάδα.

Όπως ο ίδιος δηλώνει:
 «Με συγκινεί ιδιαίτερα που βρίσκομαι στο συγκεκριμένο χώρο και έχω την δυνατότητα να μεταδώσω τις εμπειρίες και τις γνώσεις μου και μέσα από αυτό να μπορώ και εγώ να στηρίζω ανθρώπους που δίνουν έναν τόσο εξαιρετικά δύσκολο αγώνα».

Η ομάδα σε συνεργασία με τους «Encardia» «κρουστωδεί» ρυθμούς Tarantela, εμπνευσμένους από Ελληνικές αποικίες της Νότιας Ιταλίας γνωστές και για την «γκρεκάνικη» διάλεκτό τους, και παραδοσιακούς ήχους από όλη την Ελλάδα. Έχει στο ενεργητικό της αρκετές εμφανίσεις και έχει απαντήσει σε μουσικά καλέσματα όπως στο θέατρο βράχων «Μελίνα Μερκούρη», όπου υποστήριξαν τους «Encardia» και τις «Πλειάδες» σε μία εξαιρετική μουσική συνεργασία. Επίσης, μοιραστήκαμε τους ήχους μας στο Γκάζι στις εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ για την ημέρα κατά των ναρκωτικών, αλλά και στη θεατρική παράσταση «Ρινόκερος» του Eugene Ionesco μαζί με την κοινότητα του ΚΕΘΕΑ «Mosaic».

Μια ακόμα ιδιαιτερότητα της ομάδας είναι ότι τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούμε είναι κατασκευασμένα από την ομάδα «Μουσικών Οργάνων» που δραστηριοποιείται στην Κοινότητα. Έτσι τα μέλη της «Κρουστωδίας», όταν επικοινωνούμε το συναίσθημά μας χρησιμοποιώντας τα, βιώνουμε την ομαδικότητα και την «κοντινότητα» μεταξύ μας, κερδίζουμε και απολαμβάνουμε την αποδοχή του κόσμου, και διαμορφώνουμε αξίες που προάγουν τον άνθρωπο και το ευ ζην.

Η ομάδα Μουσικών Οργάνων

Η Εναλλακτική Κοινότητα Παρέμβαση είναι υπερήφανη για την ομάδα Μουσικών Οργάνων, μέλη της οποίας κατασκευάζουν παραδοσιακά όργανα, όπως το μπεντίρ, το νταούλι, το βροχοποιό και το χειροτύμπανο. Τα όργανα αυτά κατασκευάζονται από φυσικά υλικά, κυρίως από κατσικίσιο δέρμα και ξύλο.

Όπως λένε μέλη της ομάδας μουσικών οργάνων:

«για να κατασκευάσουμε μπεντίρ και νταούλι χρησιμοποιούμε ξύλινους κόθρους  από φουρνιστή οξιά (κοσκινόγυροι). Για το βροχοποιό χρησιμοποιούμε μια πλαστική σωλήνα με διάμετρο Φ 50 όπου στη συνέχεια ανοίγουμε τρύπες, στις οποίες πλέκουμε σύρμα σε ελικοειδές σχήμα. Για τη γέμιση χρησιμοποιούμε φακές, σκάγια, ρύζι και κομμένα συρματάκια».


Είναι όργανα χειροποίητα με την πιστοποίηση του ΕΟΜΜΕΧ και εκτίθενται σε μουσεία και τοπικούς φορείς. Τα βρίσκουμε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πωλητήριο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, στο Μουσείο Μπενάκη, καθώς και στον εκθετήριο χώρο του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Έκθεση των μουσικών οργάνων υπάρχει και στο κτήριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ραφήνας. αλλά και στην Ιστιοσελίδα του ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, www.kethea-paremvasi. gr.


Σκοπός της ομάδας είναι η δημιουργία, η έκφραση, η επικοινωνία, τα οποία συνεπάγονται την ικανοποίηση των μελών που συμμετέχουν. Όλα αυτά μας βοηθούν να αποκτήσουμε εφόδια  για να συνεχίσουμε την ζωή μας απαλλαγμένοι από την χρήση και να μπούμε σε ένα νέο τρόπο σκέψης και ζωής. Ο οποίος πρεσβεύει την αλληλεγγύη στην προσπάθεια για την επίτευξη καθαρών στόχων και μας βοηθάει να επανακτήσουμε αξίες, όπως εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, αλληλοσεβασμός.

* Η Ομάδα ¶ρθρου συναντιέται μια φορά την εβδομάδα και αποτυπώνει στο χαρτί σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα.Έκθεση στο Γκάζι, Μάρτιος 2013