Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας
Βαλτετσίου 37, 106 81
Αθήνα
ΤΗΛ. 2103300751(απευθείας γραμμή για χρήστες ουσιών)
Συμβουλευτικό Κέντρο Ραφήνας
25ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος
109 09 Διασταύρωση Ραφήνας
ΤΗΛ: 22940 79900

 

 ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΖΩΗ

Ο καθένας από μας έχει προσωπική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει επάνω στον πλανήτη. Οφείλουμε να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα αντί να συμβιβαζόμαστε μ’αυτό σαν να μην υπάρχει. Η πράξη γεννάει τη ζωή.

Από την Ομάδα Άρθρου της Εναλλακτικής Κοινότητας ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ*

Δύναμη ζωής
Η θάλασσα υπήρξε η μεγαλύτερη μητέρα της ζωής. Μέσα στην απέραντη μάζα της δημιουργήθηκε το πρώτο ζωντανό κύτταρο, απ’αυτήν ξεκίνησε η μεγαλειώδης πορεία της εξέλιξης των όντων, η οποία κατέληξε στην κορωνίδα της δημιουργίας, τον άνθρωπο. Από αυτήν ξεκίνησαν πολλοί μεγάλοι πολιτισμοί και πολλοί έσβησαν σ΄αυτήν. Οι θρύλοι και τα παραμύθια, τα τραγούδια και τα όνειρα πολλών λαών μιλούν για τη θάλασσα. Παγκόσμιοι ποιητές και πασίγνωστοι λογοτέχνες έχουν συνδέσει τη ζωή και τα έργα τους μ’ αυτήν, όπως ο βραβευμένος με νόμπελ λογοτεχνίας, Οδυσσέας Ελύτης, αλλά και άλλοι: « Όποτε δω θάλασσα, ξεπετά η καρδιά μου. Θαρρείς πως δεν έχω βγει από την κοιλιά της μάνας μου, αλλά από τη θάλασσα. Δεν ξέρω καλά-καλά αν γεννήθηκα στη στεριά ή μέσα στο νερό. Ακούγω από μακριά τη βοή της και δροσίζεται η ψυχή μου πριν να τη δω», γράφει ενδεικτικά ο Φώτης Κόντογλου.
Κατά την ελληνική Μυθολογία η θάλασσα ήταν το βασίλειο του θεού Ποσειδώνα, όπου το παλάτι του ήταν στο βυθό. Με το άρμα του, που το έσερναν άλογα με χάλκινα πόδια και χρυσή χαίτη, ταξίδευε στις θάλασσες. Ο θυμός του σήκωνε μεγάλα κύματα, που ακόμη και ο Οδυσσέας δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει στο πηγαιμό του για την Ιθάκη.
Ο ήλιος και η θάλασσα είναι δύο στοιχεία που συνδυάζονται ιδιαίτερα στη χώρα μας. Στη θέα τους το μυαλό μας κατακλύζεται από όμορφες σκέψεις και θετικά συναισθήματα. Στους περισσότερους από εμάς ακόμη και το άκουσμα της λέξης “θάλασσα” «μας φέρνει στο μυαλό τον πορτοκαλί ήλιο να βυθίζεται στο απέραντο γαλάζιο, να κολυμπάμε ανάμεσα σε δελφίνια και καρέτα-καρέτα ή να ψαρεύουμε με τις ώρες περιμένοντας το επόμενο ηλιοβασίλεμα. Μας φέρνει ηρεμία, γαλήνη, ενδιαφέρον για όλα τα πλάσματα του κόσμου..»
Εδώ, στους πρόποδες της Πεντέλης, σε μια κατάφυτη περιοχή με θέα τη θάλασσα, μια ομάδα ανθρώπων κάνουμε προσπάθεια απεξάρτησης. Είναι η Εναλλακτική Κοινότητα ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Είναι το σπίτι ανθρώπων που ήρθαμε από την ταλαιπωρία της χρήσης με σκοπό ν’ αλλάξουμε και ν’ ανακτήσουμε τις αξίες και τα ιδανικά που είχαμε. Τα μέλη της Κοινότητας, φροντίζουμε να εφαρμόζουμε έμπρακτα αξίες και ιδανικά που μαθαίνουμε κατά την παραμονή μας στο πρόγραμμα. Δηλαδή να μην αδιαφορούμε και να μην είμαστε αμέτοχοι για πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Κάνουμε κι εμείς «Παρέμβαση» όπου κρίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη και αναδεικνύουμε τις αρχές και τη φιλοσοφία μας. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία αλληλοβοήθειας, συνεισφοράς και συνεργασίας.

Παρεμβαίνοντας
Η σχέση της Κοινότητας με τη θάλασσα είναι άρρηκτη. Και παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία των μελών της.

Όλα τα μέλη στην Κοινότητα περιμένουμε την καλοκαιρινή περίοδο, ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε εξόδους σε κάποια κοντινή παραλία. Εκεί θα μπορέσουμε να ψυχαγωγηθούμε, πραγματοποιώντας τα μπάνια μας και διάφορες αθλητικές δραστηριότητες όπως κανό, βόλεϊ και ποδόσφαιρο στην άμμο, ακόμα και ρακέτες. Όμως η σχέση της Κοινότητας με τη θάλασσα δεν περιορίζεται μόνο στο να παίρνουμε ψυχαγωγία και χαρά αλλά αντίθετα με τη σειρά της ευαισθητοποιείται και παρεμβαίνει όπου της δίνεται η δυνατότητα. Από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης και της λειτουργίας της έχει κάνει παρεμβάσεις στη θάλασσα με οικολογικές ευαισθησίες και μηνύματα.
Κάποιες από αυτές θα θέλαμε να τις αναφέρουμε.
Όπως την παρέμβαση με το όνομα «Φουρτούνα» και με το πλοίο «Κύμα» που πραγματοποιήθηκε στον Αργοσαρωνικό και περιελάμβανε καθαρισμούς παραλιών με μήνυμα κοινωνικό και οικολογικό.
Όπως τον καθαρισμό της παραλίας Μαρίκες στη Ραφήνα τον Ιούνιο του 1992 με παράλληλη λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου στο χώρο της πλαζ στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Καλοκαίρι ‘92».
Όπως τον καθαρισμό στην παραλία της Νέας Μάκρης το 1996 και τη συμμετοχή στις δραστηριότητες στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας που οργάνωσε ο δήμος Νέας Μάκρης, όπου εκεί πραγματοποιήθηκαν αθλητικοί αγώνες και έκθεση φωτογραφίας με θέμα άνθρωπος και θάλασσα.

Μέσα από τη φιλοσοφία της Κοινότητας μαθαίνουμε να νιώθουμε υπεύθυνοι και να νοιαζόμαστε για το περιβάλλον έμπρακτα. Είναι σημαντική αξία για μας να προστατεύουμε τη θάλασσα, όπως τον εαυτό μας. Μέσα από τις παρεμβάσεις αισθανόμαστε ικανοί να αλλάξουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και κατ’επέκταση τον κόσμο γύρω μας. Η Εναλλακτική Κοινότητα Παρέμβαση έχει εντάξει το οικολογικό πνεύμα στην καθημερινή της λειτουργία, γιατί πρεσβεύει ότι η απεξάρτηση σε συνδυασμό με την απόκτηση οικολογικής συνείδησης, μπορεί να επιφέρει την ουσιαστική αλλαγή της στάσης ζωής σε έναν άνθρωπο. Και δεν στέκεται στην θεωρία αλλά τα εφαρμόζει έμπρακτα.

Η θάλασσα ως στοιχείο της φύσης έχει ποικίλες μορφές και αρκετές εναλλαγές, όπως και η ψυχολογία του ανθρώπου: άλλοτε συννεφιασμένη και στενάχωρη, άλλοτε γαλήνια καθρεφτίζοντας τον ήλιο και το φεγγάρι στα νερά της.

Καθώς την ατενίζουμε από ψηλά με την απέραντη ηρεμία και γαλήνη της, η αστείρευτη δύναμή της μας εμψυχώνει και μας υπενθυμίζει την εσωτερική δύναμη του καθενός στην προσπάθειά του να αλλάζει.

*Η Ομάδα Άρθρου συναντιέται μια φορά την εβδομάδα και αποτυπώνει στο χαρτί σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα.

Οι φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Ομάδα Φωτογραφίας.