Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας
Βαλτετσίου 37, 106 81
Αθήνα
ΤΗΛ. 2103300751(απευθείας γραμμή για χρήστες ουσιών)
Συμβουλευτικό Κέντρο Ραφήνας
25ο χλμ. Λεωφ. Μαραθώνος
109 09 Διασταύρωση Ραφήνας
ΤΗΛ: 22940 79900
Αρχική σελίδα / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ/ΔΡΑΣΕΙΣ / Οικολογία-Περιβάλλον

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είναι ότι δραστηριοποιείται σε θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε ποικίλες δράσεις και παρεμβάσεις (δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς παραλιών, απελευθερώσεις άγριων ζώων και πουλιών κ.α.).
Ο σεβασμός προς τη φύση διέπει επιπρόσθετα όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής στην κοινότητα. 
 
Ειδικότερα, η δραστηριοποίηση του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ σε θέματα οικολογίας συνοψίζεται στους παρακάτω άξονες:
 
 

Λαχανόκηποι 

Στους χώρους της Εναλλακτικής Κοινότητας στη Ραφήνα διατηρούνται λαχανόκηποι με οπωροκηπευτικά προϊόντα. Για τις καλλιέργειες εφαρμόζονται οικολογικές μέθοδοι που στοχεύουν στην παραγωγή προϊόντων φιλικών στο φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο. Τα προϊόντα που παράγονται από το λαχανόκηπο καλύπτουν εν μέρει τις διατροφικές ανάγκες των μελών της Κοινότητας στα πλαίσια της αρχής της αυτοδιαχείρισης. Τα μέλη της κοινότητας ασχολούνται ακόμη και με τη δημιουργία οργανικού κομποστ, το οποίο μετά λειτουργεί ως φυσικό λίπασμα για τα φρούτα και τα λαχανικά.
 
 

Κομποστοποίηση

Με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατάρτισης με θέμα την "Εκπαίδευση στη διαχείριση Αστικών Αποβλήτων" που υλοποιήθηκε από το ΕΚΚΕΕ ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ το 2006, ξεκίνησαν στο θεραπευτικό πρόγραμμα οι πρώτες προσπάθειες οικιακής κομποστοποίησης. Στη συνέχεια οι προσπάθειες αυτές εξελίχθηκαν και στην παρούσα φάση με την επιστημονική υποστήριξη της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης λειτουργεί στην Εναλλακτική Κοινότητα  ολοκληρωμένο σύστημα κομποστοποίησης σχεδιασμένο έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η συνολική διαχείριση των βιοαποδομήσιμων φυτικών αποβλήτων της κοινότητας. Κατασκευασμένοι από τα ίδια τα μέλη της κοινότητας βρίσκονται στους χώρους δεκάδες ξύλινοι κάδοι στους οποίους καταλήγουν τα πράσινα απόβλητα που παράγουν οι καλλιέργειες, οι αποψιλώσεις, και οι κουζίνες της κοινότητας. Κατόπιν με τη μέθοδο κομποστοποίησης και την παραγωγή λιπάσματος πραγματοποιείται η ανατροφοδότηση των καλλιεργειών με το φυσικότερο τρόπο.
 
Στις εγκαταστάσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου στην Αθήνα λειτουργεί από το Μάη 2009 σύμφωνα με τις αρχές κομποστοποίησης και βιώσιμης διαχείρισης αστικών αποβλήτων,  οικιακός κομποστοποιητής μπαλκονιού.
 
 

Ανακύκλωση

Η ανακύκλωση μαγειρικών ελαίων αποτελεί μια πρωτοποριακή πρακτική για την προστασία και φροντίδα του περιβάλλοντος.  Το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ συνεργάζεται με εταιρεία ανακύκλωσης λαδιού με στόχο την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων λαδιών μαγειρέματος της Εναλλακτικής Κοινότητας. Ακόμα στις εγκαταστάσεις όλου του θεραπευτικού προγράμματος ανακυκλώνονται οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες, το χαρτί, το γυαλί και το πλαστικό σε ειδικούς κάδους.  
 
 

Συνεργασίες

Στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών για την καλλιέργεια αισθήματος σεβασμού και ευθύνης προς το περιβάλλον το ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πραγματοποίησε σημαντικές συνεργασίες και δέχτηκε υπηρεσίες επιστημονικής υποστήριξης από περιβαλλοντικούς φορείς και οικολογικές οργανώσεις. Ειδικότερα υπήρξαν συνεργασίες με:
 
  • Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
  • Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
  • WWF Hellas
  • Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων
  • Μαραθώνιος Αναπτυξιακή
  • Μουσείο Γουλανδρή - Κέντρο ΓΑΙΑ
  • Πάρκο Περιβαλλοντολογικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης
  • ΑΦΗΣ
  • REVIVE
  • Κλίμακα (ΜΚΟ)

 

Φωτογραφικό υλικό από οικολογικές δράσεις

περισσότερα >